Twee medische innovaties van start met steun van EFRO Oost

Slimme analyse van tumorweefsel en het verbeteren van de bevochtigingstechnologie bij beademing
Beademingsapparatuur
Gepubliceerd op: 23-mei-2023

Twee medische innovaties kunnen van start met steun van met een  bijdrage van EU, Rijk, provincie Overijssel en Gelderland. Het gaat om het gebruik van kunstmatige intelligentie bij de analyse van tumorweefsel en een nieuwe bevochtigingstechnologie voor beademingsapparatuur.

Samen met het Rijk, de provincies Overijssel en Gelderland kent EFRO Oost een maximaal subsidiebedrag 1, 38 miljoen toe aan deze projecten. Met de eigen bijdrage van de ondernemers betekent dit een investering van 2,9 miljoen in projecten die bijdragen aan verbetering en digitalisering van medische technologie.

Kunstmatige intelligentie voor de analyse van tumorgroei

Dit EFRO-project is een innovatieve samenwerking tussen Aiosyn BV, Radboudumc en Pathologie-DNA BV. Het doel is het verder ontwikkelen, testen van  algoritmen om kankerdiagnostiek voor patiënten met verschillende kankertypes (borst en huidkanker) te verbeteren. 
Als een patiënt een tumor heeft wordt er een stukje weefsel weggehaald, zodat de patholoog kan zien hoe ernstig de tumor is en kan bepalen welke behandeling nodig. Omdat normaal gesproken één patholoog het weefsel bekijkt en de beoordeling complex is, zijn deze analyses nog niet objectief. De ontwikkeling en het op de markt brengen van een innovatief AI algoritme (Aiosyn Mitose) kan daarom bijdragen aan een meer objectieve analyse snellere en accuratere diagnostiek.
Met de komst van nieuwe EU-regelgeving in 2022 is het echter ook nodig om aan te tonen dat de software betrouwbaar is. Er is meer bewijs nodig dat het algoritme veilig is en een duidelijke toegevoegde waarde heeft voor de patiënt. Hiervoor moet er in de ontwikkelfase meer getest en bewezen moet worden. Met het project Artificiële intelligentie voor Reproduceerbare Analyse van Tumorgroei (AIRAT) ontwikkelen de partners de software tot een innovatief AI-gebaseerd een medisch  hulpmiddel dat op de Europese markt (CE-gecertificeerd)kan worden verkocht. Ook vormt dit eerste product een belangrijke basis om via hetzelfde platform in de toekomst nog meer algoritmen te verkopen.
Het consortium ontvangt een subsidiebedrag van maximaal € 632.130. De totale kosten bedragen € 1.336.985.

Bevochtigingstechnologie voor beademingsapparatuur

Wanneer patiënten niet meer zelfstandig kunnen ademhalen kan het noodzakelijk zijn om gebruik te maken van beademingsapparatuur. Bij de beademing is het belangrijk dat de toegediende lucht wordt bevochtigd en verwarmd om schade in de longen te voorkomen.  De bestaande bevochtigingsapparatuur heeft een vrij beperkt bereik en is niet of niet goed regelbaar. Dit kan  gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënt. De partners in het project ‘Novel humidifier prototype development’ ontwikkelen een nieuwe bevochtigingstechnologie die het mogelijk maakt om de luchtvochtigheid en temperatuur zeer nauwkeurig te regelen. Daarbij is het mogelijk om gelijktijdig medicatie toe te dienen.
Het consortium bestaande uit Medspray Humidification (Enschede),Medspray Technology & Manufacturing  (Enschede), People Creating Value (Enschede), Unitron InnoTech (Ijzendijke) ontvangt een subsidiebedrag van maximaal € 749.900. De totale kosten bedragen € 1.626.480

EFRO Oost 2021-2027

Het programma EFRO Oost 2021-2027 versterkt de innovatiekracht in de regio en daarmee het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast draagt het bij aan oplossingen in de energietransitie. De subsidieregeling voor ”Innovatieprojecten”  is bedoeld voor marktgerichte innovaties waarbij mkb-bedrijven met elkaar, met grootbedrijf en/of kennisinstellingen samenwerken.  Het stadium van de innovatie bevindt zich binnen de ontwikkelingsfase (TRL 4) en de demonstratiefase (TRL 7-8).