EFRO Oost gaat buiten de grenzen

EFRO Oost heeft de intentie een bijdrage te leveren aan 2 internationale ontwikkelingen. Het gaat om internationale samenwerkingsprojecten met regio’s die een gelijkende regionale innovatie strategie hebben.
Reizen Europa
Gepubliceerd op: 11-december-2023

In 2013 is het Vanguard Initiative opgericht door tien Europese regio's die het goede voorbeeld willen geven bij het creëren van groei en banen door middel van interregionale samenwerking, co-creatie en co-investering vanuit de industrie, op basis van slimme specialisatie. Inmiddels zijn 38 regio’s aangehaakt. Gemene deler is dat deze regio’s een soortgelijke regionale innovatie strategie hebben.

Vinnovate


Met de betrokken regio’s is besloten te verkennen of het ook mogelijk is een financieel instrument in de markt te zetten om met projecten de samenwerking tussen de regio’s te ondersteunen. Inmiddels is de fase van verkenning voorbij en is er de wens toe te werken naar de eerste openstelling in 2024 voor dit nieuwe instrument genaamd “Vinnovate” (Vanguard Ininitiative Interregional Funding Mechanism). Op 5 december is hiervoor in Brussel een intentieverklaring ondertekend. Erwin Hoogland, Gedeputeerde Overijssel ondertekende de Letter of Intent namens de regio Oost-Nederland.

De 12 betrokken regio’s voor Vinnovate zijn op dit moment Wales, Zuid-Nederland, Norte, Wallonië, Oost-Nederland, Baskenland, Slovenië, Noord-Oost Roemenië, Emilia Romagna, Friuli Veneza, Neder-Oostenrijk en Galicië. De verwachting is dat in de toekomst meer regio’s aansluiten. Projectpartners uit niet direct betrokken regio’s mogen ook meedoen, alleen met de kanttekening dat er geen subsidie vanuit Vinnovate naar deze partners gaat. 

Vanuit het programma EFRO Oost is er naast de inhoudelijke aansluiting met het instrument Vinnovate ook financiële ruimte binnen de bestaande budgetten voor dit initiatief. Doel is dat dit een doorlopend instrument wordt voor de programmaperiode 2021-2027 en mogelijk ook daarna.

Vanguard Initiative – Regional Innovation Valleys


In de verkenningsfase van Vinnovate was er vanuit Europa ook voor ‘Horizon’ (financieringsprogramma voor onderzoek en Innovatie) een openstelling. Hierbij ontstond de mogelijkheid voor om extra financiering binnen te halen voor interregionale samenwerkingsprojecten en clusteractiviteiten ten behoeve van het versterken van de (relatie tussen de) ecosystemen. Inmiddels is een projectaanvraag ingediend onder de werknaam “VI-RIV” (Vanguard Initiative – Regional Innovation Valleys).

Wordt de aanvraag gehonoreerd dan wordt met de cofinanciering vanuit EFRO Oost ook aan projecten subsidie verstrekt waar regionale partners met internationale partners samenwerken op het thema ‘digital transformation’. Naast cofinanciering door EFRO Oost wordt een vanuit de provincies Overijssel en Gelderland en OostNL  bijgedragen in de vorm van de inzet van (beleids)-medewerkers. 
De uitkomst van de ‘Horizon’ aanvraag door “VI-RIV” wordt medio maart 2024 verwacht.