Europese bijdrage voor ondernemers die slim samenwerken

Koffiecups die volledig composteerbaar en lang houdbaar zijn en het verbeteren van de testmogelijkheden van innovatieve MEMS-chips.
Gepubliceerd op: 29-februari-2024

Voor deze twee slimme & duurzame projecten ontvangen zes samenwerkende ondernemers en kennisinstellingen in Oost- Nederland ruim € 1,5 miljoen

Composteerbare koffiecups


De partners in het project  ‘Clean Cups’ ontwikkelen en produceren  een koffiecup die volledig afbreekbaar is. Er bestaan al initiatieven voor het recycling maar in de praktijk blijkt dat het hergebruik van de verschillende materialen waaruit een koffiecup bestaat lastig is. Daar komt bij dat het inzamelproces ook weer extra uitstoot produceert. Er zijn inmiddels ook composteerbare koffiecups op de markt, maar het voordeel van de recyclebare ‘Cleancup’ is dat deze  gemaakt is van composteerbare biopolymeren die deze dezelfde kwaliteit en houdbaarheid hebben als reguliere niet afbreekbare koffiecups. De Cleancups zijn bruikbaar op de diverse koffiecup-apparaten.  

Verbeterde testmogelijkheden voor MEMS-chips


MEMS staat voor “Micro-elektromechanische systemen”. MEMS-chips worden vooral toegepast in sensoren.  Ze combineren elektrische en niet-elektrische eigenschappen zoals warmte-, vloeibare- of lichtgevoelige eigenschappen. MEMS-chips worden  net als gewone chips gemaakt op basis van halfgeleider technologie . Het testen van iet-elektrische eigenschappen op de wafer is nu nog niet goed mogelijk. De partners in het project’ Meteoriet II’ bouwt voort op de resultaten van METEORIET I, waarin een innovatieve technologie voor een vroege wafer-test voor MEMS-chips is ontwikkeld. Het doel is  nu om de betrouwbaarheid van deze technologie te bevestigen (valideren).  Uiteindelijk moet dit leiden tot lagere testkosten, maar ook kwalitatief betere MEMS-chips, doordat vooraf meer inzicht wordt verkregen in het succesvol ontwerpen van deze chips. 

EFRO Oost 2021-2027 

Het programma EFRO Oost 2021-2027 versterkt de innovatiekracht in de regio en daarmee het verdienvermogen van het Oost-Nederlandse bedrijfsleven. Daarnaast draagt het bij aan oplossingen in de energietransitie. Ook nu kan subsidie aangevraagd worden. Zie: EFRO Oost