Europese bijdrage voor innovatief mkb in Oost-Nederland

Het gaat om een project voor de ontwikkeling van een digitale applicatie voor de EMDR-behandelmethode bij postnatale trauma’s en een project voor het lokaal kweken en verwerken van mungbonen als eiwitalternatief.
ogen
Gepubliceerd op: 29-juni-2023

Twee mkb-projecten in Gelderland en Overijssel kunnen van start met een bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het betreft zowel Gelderse als Overijsselse mkb-bedrijven. 

Digitale hulp bij posttraumatische stress

In dit project ontwikkelt het consortium een nieuwe behandelmethode voor posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij vrouwen na de bevalling. De gebruikelijke behandeling bestaat uit psychotherapie waarvan één van de behandelmethodes de zogenaamde Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is. Deze behandeling is effectief maar kostbaar, moeilijk te combineren met het jonge moederschap en er zijn lange wachttijden. Het consortium wil dit oplossen met een nieuwe digitale eHealth-applicatie de Autonomous Eye Movement Desensitization and Reprocessing (afgekort: A-EMDR). De applicatie wordt intensief getest in een ziekenhuiszetting. 
De drie partners Moovd (Nijverdal), Radboud universitair medisch centrum, (Nijmegen), Isala Klinieken (Zwolle) ontvangen een subsidiebedrag van maximaal € 404.834. De totale kosten bedragen € 891.820.

Eiwitten uit Nederlandse Mungbonen 

De partners in het project ‘Mungboon’ onderzoeken hoe zij in Nederland gekweekte mungbonen kunnen verwerken tot een hoogwaardig basismateriaal voor uiteenlopende soorten vleesvervangers.  Het project richt zich op de hele keten: van de teelt, de eiwitextractie tot aan het ontwikkelen van nieuwe producten op basis van mungbonen. De mungboon (Vigna radiata) komt in een haalbaarheidsstudie als een goed alternatief naar voren. Bij een eerste testveld is gebleken dat het ook mogelijk is de mungboon in Nederland te telen. De partners zetten de keten bewust lokaal op om een extra duurzaamheidsslag te slaan en Nederlandse boeren een volwaardig teeltalternatief te bieden.
Het consortium bestaande uit Het Foodatelier (Enschede), Trustgreen (Varsseveld), Meiland (Azewijn) Europastry (Oldenzaal), Coöperatieve Zuivelonderneming (Boxtel), ontvangt een subsidiebedrag van maximaal € 387.431. De totale kosten bedragen € 813.371.

EFRO Oost 2021-2027

EFRO Oost subsidieert innovaties die een bijdrage leveren aan het oplossen van de maatschappelijke uitdagingen en tegelijkertijd de regionale economie van Oost-Nederland versterken. Het budget van EFRO Oost is afkomstig van de EU, het Rijk en de provincies Gelderland en Overijssel.
De toegekende subsidies vallen onder de regeling 'Innovatieprojecten'. Wilt u, samen met (andere) mkb-ondernemers, grootbedrijven of kennisinstellingen, werken aan een innovatie binnen TRL-level 4-8? Zolang er nog budget beschikbaar is kunt u subsidie aanvragen. Neem daarvoor contact met ons op of ga voor meer informatie naar de webpagina met de regeling Innovatieprojecten.